Recepty ze sóji
Recepty ze sójového masa
Guláš ze sójových kostek
Na tomto výborném guláši ze sojového masa si opravdu pochutnáte, ať jste, či nejste vegetariáni. Recept je snadný, vhodný i pro kuchaře začátečníky. Celková příprava guláše ze sojového masa trvá přibližně 90 minut.
SUROVINY:
- 100g sójových kostek
- 5 větších cibulí
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky kari
- 3 lžičky tymiánu
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce mahá koření (směs kmínu, koriandru a hořčice)
- hrst sušených hub
- 2 polévkové lžíce zeleninového bujónu bez glutamátu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce mořské soli
- 1,5 l vody
- 8 lžic slunečnicového oleje
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP PŘÍPRAVY GULÁŠE ZE SÓJOVÝCH KOSTEK:
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření – 3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku tymiánu, 1 lžičku kari, 1 lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu, hrst sušených hub a 100g sójových kostek. Vaříme asi 30 minut. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), a po vychladnutí opatrně vymačkáme nasáklou vodu.
Na slunečnicovém oleji osmahneme cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 kuličky nového koření. Mezitím si připravíme směs z koření – dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku kari, 1 lžičku tymiánu, 2 lžičky mletého zázvoru a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravenou směs koření, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Za občasného míchání opékáme asi 3 minuty.
Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sojové maso, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule cca 10 min. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.
Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek. Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.
Podáváme s rýží nebo knedlíky.
TIP:
Zpestřete si přílohu ke guláši bulgurem. Hodí se samotný i v kombinaci s rýží. Hotový pokrm můžete okrášlit na drobno nasekanou jarní cibulkou a plátky cibule. Dobrou chuť!
Koupit suroviny na našem e-shopu
Fotka hotového jídla