Recepty ze sóji

Recepty ze sójového masa


Guláš ze sójových kostek



Na tomto výborném guláši ze sojového masa si opravdu pochutnáte, ať jste, či nejste vegetariáni. Recept je snadný, vhodný i pro kuchaře začátečníky. Celková příprava guláše ze sojového masa trvá přibližně 90 minut.

SUROVINY:

  • 100g sójových kostek
  • 5 větších cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky kari
  • 3 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce mahá koření (směs kmínu, koriandru a hořčice)
  • hrst sušených hub
  • 2 polévkové lžíce zeleninového bujónu bez glutamátu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1,5 l vody
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP PŘÍPRAVY GULÁŠE ZE SÓJOVÝCH KOSTEK:

Do 1 litru vroucí vody přidáme koření – 3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku tymiánu, 1 lžičku kari, 1 lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu, hrst sušených hub a 100g sójových kostek. Vaříme asi 30 minut. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), a po vychladnutí opatrně vymačkáme nasáklou vodu.

Na slunečnicovém oleji osmahneme cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 kuličky nového koření. Mezitím si připravíme směs z koření – dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku kari, 1 lžičku tymiánu, 2 lžičky mletého zázvoru a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravenou směs koření, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Za občasného míchání opékáme asi 3 minuty.

Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sojové maso, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule cca 10 min. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.

Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek. Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.

Podáváme s rýží nebo knedlíky.

TIP:

Zpestřete si přílohu ke guláši bulgurem. Hodí se samotný i v kombinaci s rýží. Hotový pokrm můžete okrášlit na drobno nasekanou jarní cibulkou a plátky cibule. Dobrou chuť!



Koupit suroviny na našem e-shopu

Fotka hotového jídla


 Zpět na seznam receptů