Recepty ze sóji
Recepty ze sójového masa
Sekaná ze sójového granulátu
Když jsem zkoušel, jak se vypořádat s tímto receptem na bezmasou sekanou, docela jsem se pobavil. Do samotného konce vlastně vůbec netušíte, co nakonec upečete, o to větší je pak překvapení, jak vynikající a lehká tato bezmasá sekaná ze sójového granulátu je. Určitě tento recept vyzkoušejte, patří k mým nejoblíbenějším.
Suroviny
- 200g sójového granulátu Ekoprodukt
- 1 kostka uzeného tofu
- 1 velká cibule
- 7 stroužků česneku
- čubrica (směs koření)
- sůl
- pepř
- 6 vajec
- strouhanka
- pažitka
- rostlinný olej
Postup přípravy Sekané ze sójového granulátu:
Sójový granulát uvaříme dle základního postupu. Cibuli nakrájíme najemno (opravdu co nejvíc najemno) a v hrnci na rozehřátém oleji osmahneme. Jakmile cibulka začíná zlátnout, přidáme k ní najemno nakrájený česnek a osmahneme už jen lehce. Mezitím si uzené tofu nastrouháme. Sójový granulát, osmaženou cibulku s česnekem a nastrouhané tofu dáme spolu do mísy a pěkně promícháme. Do směsi rozbijeme vejce, přidáme koření, nasekanou pažitku a sůl. Přisypeme strouhanku a přichází ruční práce. Pořádně vše prohněteme a přidáme tolik strouhanky, abychom ze směsi utvořili kouli, která se nebude rozpadat. A přichází na řadu vaše fantazie. Můžete vytvořit bochánky, válečky nebo vše upéct například v srnčím hřbetu. Pečeme tedy nejlépe na plechu na pečícím papíře (nebo ve vymazané formě) na 220°C zhruba půl hodiny zakryté alobalem. Po půl hodince alobal sundáme a koukáme, jak zlátne kůrka. Jakmile je sekaná dostatečně zlatá, šup s ní ven z trouby. Hlavně počkejte, až sekaná pořádně vychladne, jinak se bude rozpadat.
Tip
Na chlebě s hořčicí je bezmasá sekaná absolutně dokonalá! :-) Čubrica je původem Bulharská směs koření, u nás se používá hojně při grilování a do sekané neznám nic lepšího. Dobrou chuť!
Koupit suroviny na našem e-shopu
Fotka hotového jídla